CD, DVD, BluRay

A CD, DVD és BluRay három különböző típusú optikai adattároló média, amelyeket általában digitális adatok, például zene, filmek, képek vagy szoftverek tárolására és lejátszására használnak. Bár mindhárom formátum hasonló elven működik, lényeges különbségek mutatkoznak kapacitásban, adatátviteli sebességben és kompatibilitásban.

A CD (Compact Disc) az egyik legrégebben ismert és legelterjedtebb optikai adattároló média. Általában 700 MB kapacitással rendelkezik, és 74-80 perces hanganyag vagy maximum 52x sebességű adatátvitel képes. Gyakran alkalmazzák zenei albumok, adatmentés és más kisebb adatmennyiségek tárolására. A CD-k nem kompatibilisek a DVD vagy BluRay lejátszókkal, ezért a kompatibilitás kérdése esetén figyelembe kell venni a lejátszó típusát.

A DVD (Digital Versatile Disc) egy továbbfejlesztett formátum, amelyet nagyobb adattárolási kapacitással és jobb adatátviteli sebességgel terveztek. A leggyakoribb DVD típusok 4,7 GB és 8,5 GB kapacitással rendelkeznek, 120 perces videólejátszásra vagy akár 16x sebességű adatátvitelre képesek. A DVD-k széles körben használatosak filmek, játékok, adatmentés és más nagyobb adatmennyiségek tárolására. A DVD-ket szinte minden mai otthoni DVD lejátszóval és számítógéppel kompatibilisek.

A BluRay (sokszor Blu-ray Disc-ként említik) a legújabb generációs optikai adattároló média. Képes nagy adatkapacitásra és adatátviteli sebességre. A BluRay lemezek általában 25 GB vagy 50 GB kapacitással rendelkeznek, és 1080p Full HD vagy akár 4K Ultra HD videót tárolhatnak. Az adatátvitel akár 16x sebességgel is lehetséges. A BluRay lemezeket gyakran használják nagyfelbontású filmek, játékok és más adatintenzív tartalmak tárolására. A BluRay lemezeket csak kompatibilis BluRay lejátszók vagy számítógépek képesek lejátszani.

Mind a CD, DVD, mind a BluRay különböző formátumokat és technológiákat magában foglal, amelyek lehetővé teszik a digitális adatok tárolását és lejátszását. A választás attól függ, hogy mekkora kapacitásra és funkcionalitásra van szükségünk, valamint a lejátszók és eszközök kompatibilitására.