John J. Mearsheimer - A nagy téveszme

Cikkszám: 
DBK_210482
Szállítási idő:
3 munkanap
Készleten több, mint 10db
Bruttó 3 370 Ft
A vásárlás után járó pontok: 34 Ft
Kedvezményeket keres?
Részletek
John J. Mearsheimer (1947–) amerikai politikai gondolkodó. Fő területe a nemzetközi viszonyok. Korábbi nagy sikerű könyvei: The Tragedy of Great Power Politics (2001), The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy (2007) és Why Leaders Lie (2011).

A könyv Fukuyama tételének – miszerint a liberális demokrácia feltartóztathatatlanul terjed a Földön, és ez egybeesik a Pax Americanával – az elutasítása. Azt mondja el, hogy miért téved veszélyesen az amerikai liberális geopolitika. A szerző úgy véli, a nemzetközi politikában a cselekvőket három világkép motiválja: a liberalizmus, a realizmus és a nacionalizmus.

A könyv első felében Mearsheimer elmondja, hogy a liberális emberkép, mely szerint az ember racionális és jó szándékú, ellentétes a liberális demokrácia gyakorlatával, amely a liberális elveket a főhatalom révén érvényesíti. Ezzel szemben a nemzetközi politikában nincs főhatalom, és mivel az államokat a saját érdekeik – amelyek közül a legfontosabb a fennmaradás és a szuverenitás megőrzése – vezetik, a konfliktusok elkerülhetetlenek köztük. De nemcsak a nacionalizmus konfliktusforrás, hanem a világképét és vele a Pax Americanát terjeszteni igyekvő liberalizmus is: bár békét ígér, az oda vezető utat végtelen háborúk kísérik, ami miatt a liberális geopolitika célellentéte.
Ráadásul a harcias liberális demokrácia egyre kevésbé lesz liberális és demokrácia a folytonos háborúk miatt, ezért a hazai liberalizmus fenntartásának legjobb módja a realizmus a nemzetközi kapcsolatok terén.

A meleg időre való tekintettel, csak saját felelősségre tudjuk futárszolgálattal elküldeni vagy csomagautómatába kézbesíteni azon termékeinket, melyek hőérzékenyek (pl. csokoládék).
Amennyiben a termék a szállítás során megolvad, nem tudunk felelősséget vállalni a keletkezett kárért. A nyári melegben javasoljuk a személyes átvétellel történő rendelését.

Megértésüket köszönjük!


Rólunk mondták eddigi vásárlóink:

Adatok
Vonalkód:
9786156436122
Kiadó:
Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány
Író:
John J. Mearsheimer
Oldalszám:
412
Kiadás éve:
2022
Könyv kötése:
kartonált ragasztókötés visszahajló füllel
Nyelv:
magyar
Utoljára frissítve:
2024-07-21 12:00:24
Kategória:
Elemzés
ISBN:
9786156436122
Hasonló termékek
John J. Mearsheimer - A nagy téveszme
John J. Mearsheimer - A nagy téveszme
Bruttó 3 370 Ft